ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

НАО Рожен

НАО е създадена през 1981г. към Българската академия на науките.Обсерваторията разполага с едни от най-големите телескопи в света за наблюдение на небесни тела.

Там се намира най-големият телескоп на Балканите – двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от Карл-Цайс, Йена. Обсерваторията разполага още с 60 cm фотометричен телескоп Касегрен и с 50/70 cm Шмид телескоп. През 2005 г. в Института по астрономия е разработен и построен 15 cm слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула на НАО-Рожен.

Надморската височина е 1759 м. Макар че обсерваторията не предлага особени атракции за обикновените туристи, годишно я посещават около 10 000 души. Освен невероятната панорамна гледка от Обсерваторията туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас и достъпни за обикновените граждани.

НАО е добре оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи с неголям (до 30-40 участници) формат. Изграден е и Посетителски център с 18-см демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на 2-м телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

Планетариум гр.Смолян

Най-големия планетариум в България съществува от 1975год.

Планетариума представя повече от 50 програми(сеанси) сред, които програми-приказки за най-малките деца, учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория.

Повече от 20години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна-единствената видима проява на активността на Слънцето. Планетариумът документира всички лунни и слънчеви затъмнения и други астрономични явления, видими от територията на нашата страна. Изучават се асрономическите представи на възрастното население в нашия регион.

На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми – музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли

Каньон на водопадите

Екопътеката “Каньонът на водопадите”е финалът на 6 километровия маршрут, който любителите на пешеходния туризъм могат да изминат за 4 часа. Екопътеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето“, разкривайки природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. По течението на река Герзовска, на границата на резервата и буферната зона, са преброени 46 водопада. Най-големият водопад носи името на митичния певец Орфей. Водните струи, спускащи се от 68-метрова височина, напомнят струните на арфа. Измайсторени с въображение дървени мостчета, деликатно вписани в природата, носят усещането за горска приказка, в която времето е спряло.

Цялата екопътеката е с необходимата маркировка и знаци и е невъзможно човек да се загуби. Отначало се върви по пресъхналото корито на река, пътя е каменист, после пътеката се вие в гората и така нагоре и все нагоре… вдигаш поглед и очакваш да видиш водопада пред теб. Но природата ревносно пази своите творения…

Всъщност по течението на река Герзовска са преброени 46 водопада. До красотата на 10 от тях туристите могат да се докоснат след прекарване на пешеходния маршрут, получили името си от поредица малки, но атрактивни водопади – Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите.

Смолянските езера

Околностите на Смолян изобилстват от природни красоти и исторически места. На север от града в малка тектонска падина, оградена отвред с причудливи скали и иглолистни гори,се намират живописните Смоянски езера. Тук е най-красивият кът от смолянските природни бисери.

Смолянските езера са разположени от Орфеевите скали по левия склон на долината на река Черна и стигат чак до град Смолнян. В миналото са били над 20, но сега са останали само 7, а другите са се превърнали в блата или са пресъхнали. През пролетта някои от тях отново се пълнят с вода. Първите езера са разположени покрай пътя от Смолян в посока връх Перелик. Редуват се с планинските завои в последователност – Керяновия гьол, Милушевия гьол и Салаша, Османовия гьол.

До най-долните езера има къмпинг, а малко по-високо, край ез.Салаша е оригиналния хотел-ресторант. На 200м по-нагоре е х.Езерата, която се използва от групи за екскурзионни почивки. Над тях е кв.Езерово, родоначалникът на Смолян. А на най-горната тераса между езерата се издига х.Смолянски езера. В района на езерата  има построени и функционират много нови и модерни хотели.

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера се намира в Родопа планина. Дължината й е 10км. , но достъпни за туристи са само 1100м. Разположена е на 3 етажа, като само най-ниското ниво е електрифицирано и отворено за туристи. Дори и в най-горещите дни през лятото температурата е постоянна – 6 градуса. Намерените артефакти показват, че пещерата е била обитавана още през 4-то хилядолетие пр. н. е. Пещерата е отворена за посещения целогодишно, като работното време е от 9 до 17 ч. Влизането става на групи на всеки час, като последната за деня група влиза в 16:15 ч.

Триградското ждрело

Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. За голяма част от посетителите , ждрелото изглежда страшно , но същевременно ги смайва с величествеността си . Пътят от Девин до село Триград минава по живописното ждрело над реката. На места реката се губи в недрата и отново се показва. В пещерите наоколо са намерени останки и рисунки от праисторически хора.

Формирането на Ждрелото е станало през неогена и кватернера. Тогава коритото на Триградска река се е вдълбало дълбоко в планинските недра съставени главно от протерозойски мрамор и метаморфни скали. Това е дало възможност да се образуват разнообразни карстови форми, а в по-дълбоките пластове да се оформят огромни пещери. Тук се намира пещерата Дяволското гърло, а на запад по Триградското плато и Ягодинската пещера. В района има и много неизвестни и непроучени по-малки пещери. Тук могат да се видят кари, въртопи, понори, валози, ували и скални мостове.

Голям интерес за учените представлява растителността и животинския свят в ждрелото. Тук има растения и животни, които са много редки – от растенията Родопски Силивряк (Хаберлея родопензис), Родопски ръж и други, от животинския свят тук се срещат единствените в България отровни паяци живеещи дълбоко в пещерите.

Пещера Дяволското гърло

В пещерата „Дяволското гърло“ край с. Триград може да се наблюдава рядко за нашите земи явление – подземен водопад. Тук Триградска река пропада с оглушителен грохот в тъмната бездна. Навярно това е причината тази „дупка“ да се асоциира с представите за подземното царство и легендата за Орфей и Евридика, според която той се спуска в подземното царство, за да измоли от Хадес да върне любимата му към живота.

Една от версиите за произхода на името на пещерата е свързана с наблюденията, че от всичко, което реката е завляка в пещерата през входа й (дървени стволове и др.), нищичко никога не е излязло в края на пещерата. Хората експериментирали, пускайки предмети през входа, и дълго стояли при изхода, за да видят кога ще се появи пуснатото – но уви, нищо не се показало. Това чудо хората нарекли „дяволска работа“.

Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата.

Пещера Ухловица в Родопите

Пещерата Ухловица се намира на 37 км от Пампорово, близо до село Могилица. Открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Името на пещерата идва от думата „улулица“. Пещерата е дълга около 460 m, от които 330 са благоустроени. Тя е сред Стоте национални туристически обекта.

Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. В края на пещерата се намира леденият Бял водопад. Пещерата “Ухловица” се намира на 1040 метра над морска височина. Средната температура е 10 – 11 градуса.

Отворена е за посещение от сряда до неделя от 10. 00 – 16. 00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник.

Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в Родопите. Намират се на 5 км. северозападно от село Забърдо. Те носят и името Еркюприя – от турски “ер”-земя и “кюприя” – мост.

Някогашната пещера, образувана в мраморния щок от водите на р. Дълбок дол, се е срутила навярно при земетресение. Водите са отнесли падналите материали, като в резултат на това са се образували един до друг два, редки по своята красота, мраморни скални моста. Със своята внушителност горния мост смайва туристите. Дебелината на свода е около 20 метра, а пропастта под него е дълбока 45 метра. Моста е широк 45 метра. По него минава стара пътека от с.Орехово за с.Забърдо. Вторият мост, който е на 200 метра от първия, е по-скоро тунел, дълъг 60 метра. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да се превърне накрая в цепнатина. Близо пред втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. Зад моста водата пропада във фуниевиден карстов понор и изчезва в недрата на земята. Тук се образува дива непроходима теснина, където високо на левия бряг на реката е огромният вход на Голямата пещера. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче (Haberlea rodopenzis).

От село Забърдо до Чудните мостове има черен път. В близост до природния феномен са двете хижи – Чудните мостове и Скалните мостове

Широка лъка

Красивото родопско селце Широка лъка се намира на 16км. от Пампорово. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. В Широка лъка автентичните родопски къщи са накацали от двата бряга на реката. Отидете ли там, ще се озовете в епохата на Българското Възраждане. Калдъръмените улици, сводестите мостове, характерния говор, тъжната мелодия на каба гайдите, песните и обичаите на местните ще ви дадат възможността да се потопите в атмосферата на миналото.

В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници на България, наричан “Песпонеделник”.

Бачковски манастир

Бачковският манастир е православен ставропигиален мъжки манастир. Намира се в Родопите, на десния бряг на река Чая, на 189 км от София и на 10 км от Асеновград. Известен е с уникалното съчетание на традициите на византийска, грузинска и български култури.

Манастирът е основан през 1083г. от Византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. За съжаление само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект, който си заслужава да се посети заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12-ти век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по време на Втората българска държава. Като много други манастири по българските земи, в Бачковската обител също се помещава килийно училище (от 11 век). След падането на България под турско робство в края на 14-ти век, патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Заточването му тук, обаче, не го обезкуражава и патриархът заедно със своите ученици развива активна религиозна и книжовна дейност зад стените на манастира.

Етнографски комплекс Златоград

Разположен в най-южната част на Родопите, Златоград носи в себе си съвършения усет на красота и хармония. Още с пристигането си тук ще бъдете впечатлени от величествения паметник на златоградчанина Дельо Хайдутин, чиито подвизи са възпети в най-хубавата българска песен, която лети в Космоса като послание за извънземни цивилизации. Но за да направите истинско пътешествие в миналото, то се потопете в етнографския комплекс на града. Тук ще бъдете очаровани от истинските шедьоври на златоградските занаятчии. Не пропускайте да разгледате най-старата църква в Средните Родопи и чуете невероятната история, как турски султан разрешава построяването на християнски храм.

Ако сте уморени от впечатленията спрете да изпиете чаша прочуто златоградско кафе приготвено на пясък. Ако след тези емоции може да приемете още, то продължете към красивата улица в комплекса от архитектурни паметници на културата. Там ще бъдете посрещнати от чистите звуци на родопска гайда и космическия глас на златоградска певица. Сядайки на чердака на механата пред красивата панорамна гледка може да опитате най-вкусните златоградски гозби. В китните дюкянчета ще бъдете омагьосани от шедьоврите на златоградските майстори-занаятчии.

Екскурзия до Гърция

Гърция е страна с многовековна история и интересна култура, които съчетани с необикновено красивата природа и балканско очарование, превръщат южната ни съседка в магнит за туристи от цял свят.

Вашата почивка може да бъде комбинирана с екскурзия до южната ни съседка. Красивите Беломорски плажове се намират на 4 часа път от Пампорово. Запазената девствена природа и спокойствие ще омаят всеки решил да посети Гърция. Над 400 плажа ще задоволят дори и най-претенциозния турист.