Пещера Дяволското гърло

В пещерата "Дяволското гърло" край с. Триград може да се наблюдава рядко за нашите земи явление - подземен водопад.  Тук Триградска река пропада с оглушителен грохот в тъмната бездна.  Навярно това е причината тази "дупка" да се асоциира с представите за подземното царство и легендата за Орфей и Евридика, според която той се спуска в подземното царство, за да измоли от Хадес да върне любимата му към живота.

Една от версиите за произхода на името на пещерата е свързана с наблюденията, че от всичко, което реката е завляка в пещерата през входа й (дървени стволове и др.), нищичко никога не е излязло в края на пещерата. Хората експериментирали, пускайки предмети през входа, и дълго стояли при изхода, за да видят кога ще се появи пуснатото - но уви, нищо не се показало. Това чудо хората нарекли "дяволска работа".
Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата.

Три скални релефа впечатляват посетителите при спускането в "Дяволското гърло". Първият от тях представлява дяволска глава, изсечена в скалата близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е  фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала, непосредствено до входа на по-малка зала с размера на малка стая. На път към изхода, изкачвайки се по многобройните стъпала нагоре, посетителят може да види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица. 

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пещерата е електрифицирана, а стълбите са обезопасени. Отворена е за посещения от 8 до 18 часа. Температурата в пещерата е около +8°C.